LOS HUGONOTES – Òpera en cinc actes
– Música: Giacomo Meyerbeer
– Llibret: Eugène Scribe i Émile Deschamps
– Coreografia: Juan Magriñá
– Lloc d’acció: França segle XVI – La història de l’òpera culmina amb la històrica Massacre del Dia de Sant Bartomeu a 1572, quan milers de protestants francesos (Hugonotes) van ser assassinats pels catòlics en un intent per lliurar a França de la influència protestant.
– Lloc d’estrena: Théâtre de l’Opéra de París 29 febrer 1836
“Les huguenots” és una ‘grand opéra’ francesa amb música de Giacomo Meyerbeer que en la dècada dels setanta del segle XX gairebé mai es representava. L’empresari Pamias, valent com pocs, va decidir reexhumar-la la temporada 1971-72, tot i les evidents limitacions del Liceu de llavors. Va aconseguir muntar una companyia molt respectable que prometia unes molt felices representacions; les coses, però, semblaven anar de mal borràs -anticipar que les funcions van acabar assolint un bon èxit-.
Es van programar tres funcions, l’estrena el 23 de novembre… que es va haver d’ajornar al 25, dos dies després! El tenor contractat per a la part protagonista de Raoul de Nangis era el famós Bernabé Martí, marit de Montserrat Caballé, que en el darrer moment va cancel·lar el contracte, essent substituït per Angelo Lo Forese… La “mascletà”, però, arribà amb la darrera funció, 2 de desembre de 1971. La part fonamental de la reina Marguerite de Valois era interpretada per la soprano de Martinica Christiane Eda-Pierre, que cantà amb gran èxit les dues primeres funcions. Però, per a la darrera funció l’artista s’indisposà. Corredisses, neguit, nervis: en l’època no hi havia tantes sopranos amb aquest rol en repertori ni els teatres tenien els “covers” o “doppios” -com avui dia és habitual- per a cobrir eventualitats…
Situació desesperant! Però, com fa la dita, a les penes punyalades: de comú acord l’empresari Pamias i els directors musical i d’escena decidiren suprimir els dos grans moments musicals de Marguerite (la seva escena de presentació i el duet amb Raoul, ambdós al segon acte) i assignar el moviment escènic del personatge a Asunción Aguadé (curiosament ni ella ni Alfons Rovira, Estrelles del Ballet del Liceu, participaven en aquesta producció), abillada amb el vestuari d’Eda-Pierre i sense assajar. Aquest fet deliciós fou degudament recollit per Joaquim Iborra en la seva magna obra “La mirada del conserge”. Gran l’Aguadé! – Jordi Pujal –
1971
– Programa del Liceu – 25 novembre 1971 – LOS HUGONOTES – Coreògraf i Mestre de ball: Juan Magriñá – 1ª ballarina: Angeles Aguadé – Solistes: Elena Bonet, Carmen Cavaller, Guillermina Coll – Cos de ball
1925
– Programa del Liceu – 10 desembre 1925 – GLI UGONOTTI – 1ª ballarina: Manolita del Río