Manuela Perea, “La Nena”
Sevilla, 1828 – ?
Aquesta dona va néixer a Sevilla el 1828 i des de molt petita va demostrar el seu art i habilitat pel ball flamenc, en una època en què aquest tipus d’espectacles era molt cotitzat i on el públic anava amb gran interès per aquests actes artístics d’estil gitano i flamenc , típic andalusos, on les obres es basaven en els acostumats fets entre gitanos, bandolers i gent de bon viure i que gaudien de gran èxit i en què a les ballarines els cridaven pistes de bitlles.
Manuela Perea era un dona dotada d’unes característiques per al ball diferent de les altres balladores de l’època, ja que reproduïa diferents girs molt originals per la seva soltesa, elasticitat i originalitat, que un poeta la va qualificar com “filla de l’aire”. El sobrenom de “La nena” es refereix com sembla natural per la seva baixa estatura.
Ja als setze anys va ser contractada per una empresa londinenca per al Teatro Real Londinenc on va debutar juntament amb Félix García i compartint escena i taula amb grans artistes d’aquell moment.
Una de les seves primeres actuacions importants les va realitzar al Gran Teatre de Barcelona amb una obra andalusa amb el ballarí Manuel Pérez que posteriorment es va separar de la ballarina i va arribar a dirigir diversos teatres barcelonins.
Manuela Perea es va unir en una segona ocasió com a parella de ball amb el gran ballarí Ricardo Moragas amb el qual va recórrer pràcticament tot Europa.
L’any 1854 va ser contractada de nou per al Theatre Royal Haymarket i va aparèixer amb el seu propi nom i com a ballarina principal amb la presència de primeres ballarines dels teatres reals de Madrid i amb un excel·lent resultat de públic, ja que, tot i que l’espectacle estava contractat per a unes poques actuacions, va ser prorrogat uns mesos.
Posteriorment va tornar de nou a Anglaterra durant els anys 1856,1857 i 1858 i també en els anys seixanta en diverses ocasions alternant amb altres actuacions a Berlín, París i Madrid i el 1859 es van presentar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb un programa realitzat pel mateix ballarí Moragas amb el títol de “Gelos i Calia” i una segona obra titulada “La hija del Guadalquivir” i un posterior de diferent estil de ball amb el títol de “el Carnaval de Venècia“.
Va continuar les seves atraccions a Espanya i el seu treball com a ballarina durant el temps que va estar en actiu va ser molt lloat per famosos personatges com el poeta Gustavo Adolfo Bécquer i el mateix empresari anglès Benjamí Lumley i al British Museu de Londres ha una anotació a aquesta ‘bolera’ a la qual se la coneixia a Anglaterra com “la Venus Andalusa”.
– CuadernosManchegos.com –
– Flamencasporderecho.com – Manuela Perea
– Flamencodepapel.blogspot.com – Manuela Perea
– ceres.mcu.es – fotos de Manuela Perea