– Temporada 1942-43 – AIDA – IL TROVATORE – EL BARBERO DE SEVILLA – MADAMA BUTTERFLY – LA BOHEME – TURANDOT – LA VIDA BREVE – EL AMOR BRUJO(ballet) – FAUST – MANON – CARMEN – L’AMICO FRITZ – TRISTAN E ISEO – EL ANILLO DEL NIBELUNGO – EL ORO DEL RHIN – LA WALKYRIA – SIGFRIDO – EL OCASO DE LOS DIOSES – IDOMENEO – ARIADNE EN NAXOS – Director Coreogràfic: Juan Magriñá – Mestra de ball i directora de l’acadèmia: Amalia Monroc – Primeríssim ballarí: Juan Magriñá – Primers ballarins: María de Avila, Agustín salvatges, Isidre Fonts – Primeres ballarines de fila: Carmen Monroc, Mercedes Grice, Pepita Márquez, Maruja Navarrete, Conxita Palomar, Pepita Díaz – Cos de ball
PROGRAMES
– Programa del Liceu – 13 febrer 1942 – LAS GOLONDRINAS – Direcció de ball i coreografia: Juan Magriñá – 1º ballarins: Juan Magriñá, María de Avila – Cos de ball
– Programa del Liceu – 30 desembre 1942 – CARMEN – Mestra de ball: Amalia Monroc – 1º ballarins: Juan Magriñá, María de Avila – cos de ball
ANUNCIS
Anunci – 28 febrer 1942 – La Vanguardia – PALAU DE LA MUSICA – recital dansa espanyola – Juan Magriñá, Trini Borrull
Anuncio – 30 setembre 1942 – La Vanguardia – TEATRE ROMEA – Representació de ballet – apertura curso 1942-43
Anunci – 1 octubre 1942 – La Vanguardia – Teatre Romea – Dijous dia 8, Ballet per el gran artista Juan Magriñá com inauguració del curs 1942/43…
Anunci – 14 novembre 1942 – La Vanguardia – Kursaal – Dijous 19 per la nit … concert espanyol Sofía Noel. Noves creacions per Filo Feliu, Trini Borrull i Juan Magriñá. Estrena a Espanya de LA JUNGLA poema sinfónic – Palau de la Música
Anunci – 28 novembre 1942 – La Vanguardia –Festival de danses espanyoles. La sessió de danses espanyoles organitzada pel “Foment de les Arts Decoratives” tindrà efecte avui dissabte a la cúpula del Coliseum. Juan Magriñá i Trini Borrull, vestint figurins dels nostres millors artistes especialitzats, tenen al seu càrrec un extens programa que avarca varies branques del nostre folklore, les composicions musicals van rubricades per Chueca, Bretón, Albéniz, Granados, Turina i Falla, a part de altres de melodia popular interpretades al piano pel mestre Obradors, i a la guitarra per Juan Soto.
NOTICIES
Noticia – 29 gener 1942 – La Vanguardia – Palau de Pedralbes – Banquet a las autoritats i concert – danses clàssiques i espanyoles –María de Avila, Juan Magriñá–
CRITIQUES
Critica – 3 març 1942 – La Vanguardia – PALAU DE LA MUSICA – Trini Borrull, Juan Magriñá – De l’interès i complaença amb que se segueixen les actuacions de Trini Borrull i Juan Magriñá, va ser prova concloent el ple absolut registrat el diumenge, a la tarda, al Palau de la Música, on aquells artistes van posar els seus mèrits coreogràfics al servei exclusiu de la dansa espanyola.
El cos esvelt de Trini Borrull, els àmplies trajectòries responen sempre a una tècnica precisa i depurada; el temperament, la lleugeresa i la gran comprensió rítmica de Juan Magriñá, i de tots dos, la gràcia mesurada dels passos, l’elegància de les actituds i dels gestos i la vehemència del comentari coreogràfic, van contribuir al fet que els balls presentats, ja individualment, ja en feliç maridatge, produïssin l’efecte; caràcter d’altra banda, que els excel·lents artistes van tenir el bon gust de no alterar amb estilitzacions que dissipessin el penetrant aroma de la nostra música popular.
L’èxit va ser gran i legítim, accentuant-se en el «Vito · Petenera», les «Sevillanas», la masurca de «La Gran Via», de Chueca, deliciosament concebuda i executada i la «Jota aragonesa», balls dels quals el públic va exigir i va obtenir la repetició. La crònica ha també subratllar la tasca de Trini Borrull en «Màlaga», de Alnéniz; un tango popular i «Baile campero», de Quiroga, i la de Magriñá, en un «Bolero» i un «Zapateado».
L’orquestra dirigida amb entusiasme i empenta pel mestre Capdevila, es va fer també creditora a l’aplaudiment, tant en la seva part de col·laboració amb els ballarins, com en la essencialment simfònica, la qual va estar consagrada a obres de compositors nacionals.
Mereix així mateix lloable esment el guitarrista Juan Soto, que va acompanyar amb bon estil algunes de les danses.
Critica – 10 octubre 1942 – La Vanguardia – Teatre Romea – Juan Magriñá i els seus deixeples IMPROMTA – Juan Magriñá i els seus deixebles – Com a pròleg a la represa dels seus ensenyaments coreogràfiques en el present curs ….. L’espectacle va aconseguir un elevat nivell artístic, i va posar de manifest l’eficàcia i excel·lències de l’escola de Juan Magriñá. …. Van seguir uns DIVERTIMENTS amb variada música i que van servir perquè entre d’altres joves ballarins, Rosita Muntanya, Jaqueline Rademaqers, Marlene Yanwey, Carmen Mechó, i Tall Feliu mostressin una refinada tècnica …. LA VENTAFOCS en què Filo Feliu , principalment, va revelar de nou les seves immillorables aptituds, i Juan Magriñá va desplegar el seu exquisit art de ballarí, art tot figura, elegància i precisió de moviments …
Critica – 31 desembre 1942 – La Vanguardia – Teatre del Liceu – CARMEN – … havent a l’art de María de Avila i Juan Magriñá la la repetició de la dansa gitana de l’acte quart, dansa que aquí s’havia suprimit amb encertat criteri, doncs des del punt de vista musical, és de poquíssim mèrit.
CURIOSITATS
– Programa del Liceu – Temporada oficial d’òpera Liceu 1942/43 – …. Las acadèmies de cant i dansa – La tasca realitzada durant tres anys per l’Acadèmia de cant i dansa creats per iniciativa de la Direcció Artística. Empresa del Gran Teatre del Liceu van nodrint amb la nova saga artística dels elements formats en aquestes acadèmies ….